Kitap için kesinlikle para harcamaktan çekinmeyin.
Para harcanan şeyler genelde değerlidir. Bir insan bir ürüne değer verip kazancını üstüne harcıyorsa mutlaka içinde ona karşı bir kullanma yönelimi oluşur, kitapta bu yönelim okuma olarak kendini gösterir. Çok klişe bir yaklaşım belki ama tavsiye ettiğim insanlar üstünde işe yaradığını çok defa gördüm.
Kitapçıları, Kitap fuarlarını bol bol gezin. Az dahi olsa vaktinizi ayırın.
Bu tür yerleri gezmek bendeki kitap okuma aşkını tetikliyor, oradaki kağıt kokusundan mı yoksa o kadar kitap var ve benim okuduğum kitaplar bunların kaçta kaçı ki? düşüncesi ile mi oluyor bilmiyorum ama kitaplarla dolu bir ortamı gezmenin kitap okumaya teşvik ettiği aşikar.
Kitapları seçerek ve tek tek alın.
Yazar ve konu seçmek kitapta en önemli unsur buna değinmeyeceğim. Demek istediğim tek tek almak, kitaba para vermekten çekinmeyen biri iseniz ya da bir gazla kitap okuma aşkınız tutuştu ise kitapçıya gidince beğeneceğinizi düşündüğünüz 5-10 kitap almamak için hiçbir nedeniniz yoktur. Buna dur demelisiniz ve bitirdikten sonra almalısınız. Çünkü kitapları böyle yığmak bir yerden sonra alışkanlığa ve bezginliğe dönüşür güzelim kitaplar arada kaynar gider.
Kütüphane oluşturun. Kitap bencili olun! Ödünç kitaplarınızı takip edin!
Kütüphane oluşturup, karşısına geçirip onu izlemek gerçekten güzel bir duygudur. İnsanı daha çok okumaya teşvik eder. Kullanılmayan ansiklopedilerden oluşturulan kitaplıklardan değil, el emeği göz nuru okunmuş, altı çizilmiş, yeri gelmiş ıslanmış kitaplarınızdan oluşan kitaplığınızı izlemekten bahsediyorum. Okumadığınız veya okumayacağınız kitapların o kitaplıkta durmasının anlamı yok, hatta zarar bile, gösteriş diyorsanız o zaman kapatın bu sayfayı. Kütüphanenizdeki kitaplara sahip çıkın, hediye vermek ayrı bir husus verilebilir tabii ki ama hediye verilecekse dahi aynı kitaptan yeni bir tane alıp vermek bana daha uygun geliyor. Ödünç verme işi ise çok tehlikeli aman dikkat, giden kitap bir daha zor gelir çoğu zaman. Takipçisi olmak lazım.
Kitap okuma lambası alın!
![]() |
Kitap Okuma Lambası |
Okumak için yer ve zaman beklemeyin!
Yoğun kitaplar ve akademik kitaplar için geçerli değil bu dediklerim ama her zaman ve her yerde okuyabilme özelliğimizin olması gerekiyor. En basitinden yolculuk 5 dakika bile sürse okumak gerekiyor, ayakta sıra beklenen bir yerde okumakta zor bir şey değil. Bunu örneklendirmek o kadar uzun sürer ki gerisi sizin hayal gücünüzde!
Kitap okumayı sevmek için küçük dahi olsa adım atın!
En başta ifade ettiğimiz gibi alışkanlık kazanmak kolay değil. Çok küçük dahi olsa faydası olacağını düşündüğünüz şeyleri yapmaktan çekinmeyin, ne olacak ki demeyin. Her fırsatı değerlendirin ve okuma işinde belki yapabileceğiniz en faydalı işte başkasına bu alışkanlık için teşvik edici olmak, başkalarına okuma alışkanlığı kazandırmak. Bunu yaparken küçükte olsa bir şeyler yapabilmek..
Sizlerinde uyguladığınız veya aklınıza gelen -küçücük dahi olsa- teknik var ise yorum yazmaktan çekinmeyin.